Cazare Romania

Cazare ieftina Romania

 

Google+

Locatii Recomandate de SuperCazare

Cazare Romania Cazare in Judetul Harghita

Super Cazare in judetul Harghita

 

Judetul HARGHITA


alba_logo
alba_map

 

Judetul Harghita este situat in partea centrala a Romaniei suprapusa grupei centrale a Carpatilor Orientali si bazinelor depresionare Giurgeu si Ciuc. Este limitata de judetele: Suceava (nord), Neamt, Bacau (est), Covasna, Brasov (sud), Mures (vest).Numele "Harghita" este de origine necunoscuta. Specialistii în lingvistica nu au reusit sa dea o explicatie stiintifica privind originea sa, dar în datinile locale traieste legenda, conform careia este numele unei fete a unei capetenii al hunilor. Muntele vulcanic, unul din cele mai importante masive din Carpatii Orientali, paralel cu Muntii Ciucului, care e vizibil aproape de pe tot cuprinsul judetului, poarta acest nume din vremuri arhaice. Judetul Harghita este denumit dupa acest masiv muntos, muntele legendar al secuilor. Varful cel mai înalt este Varful Harghita-Madarasi, de 1801 m.Clima se diferentieaza în functie de relief, depresiunile Giurgeu si Ciuc fiind renumite pentru climatul rece, mai ales iarna, cu geruri cumplite .Sunt frecvente inversiunile termice. Verile sunt calduroase iar precipitatiile se înscriu în limite normale. Avand o clima aspra zona judetului Harghita este cunoscuta drept "polul frigului" din Romania. Numarul zilelor de înghet ajunge, în medie anual, la 160.
Situat la punctul de întalnire a pitorestilor depresiuni ale Ciucului de Jos si de Sus, Miercurea-Ciuc este orasul resedinta al judetului Harghita. Pe teritoriul acestuia omul s-a stabilit înca din epoca bronzului, continuandu-si neîntrerupt existenta.
Datorita asezarii sale geografice, orasul s-a dezvoltat ca centru economic si cultural al acestei regiuni spre care graviteaza localitatile din împrejurimi. Orasul a jucat un important rol de aparare, prin cetatea Miko, construita aici de capetenia de scaun între anii 1611-1621.
Monumente ale arhitecturii ,Complexul baroc de la Sumuleu si Cetatea Miko prezinta importanta nu numai prin particularitatile de constructie ci si din punctul de vedere al istoriei locale. Muzeul, amenajat în cetate, detine cele mai importante obiecte arheologice, etnografice si de arta populara din împrejurimi.
Crestaturile pastoresti cu motive liniare, colectia de cusaturi ceangaiesti, copiile în miniatura ale covoarelor, ale modelelor precum si numarul mare de maiuri si lazi pentru provizii suscita interesul vizitatorilor. La Sumuleu poate fi vizitata colectia particulara a lui Gal Ferenc, în timp ce la Jigodin, un alt cartier al orasului, se afla casa natala si o importanta colectie de picturi apartinand lui Nagy Imre.
Oriunde mergem pe teritoriul judetului, întalnim izvoare de apa minerala. Geologii au catalogat peste 2000 de astfel de surse de apa. Multe dintre ele au fost îmbuteliate de-a lungul timpurilor, unele dintre ele au fost cunoscute în toata Europa chiar acum peste 150 de ani. Sunt apreciate si cunoscute apele minerale imbuteliate la Borsec, Tusnad, Bilbor.Doua dintre raurile care strabat judetul -Muresul si Oltul, au fost imortalizate în legende .Ambele rauri isi au izvoarele în judetul Harghita, mai exact în Muntii Hasmasu Mare. Dar tot in judetul Harghita se afla si doua lacuri "legendare". Lacul Sfanta Ana, unicul lac format în craterul unui vulcan din Europa, în masivul Ciomatului la altitudinea de 950 metrii în sud. Un alt lac, care are legendele sale este Lacul Rosu, în est, în amonte de Cheile Bicazului, la poalele varfului Suhardul Mic, nascut dupa o alunecare masiva de teren în vara anului 1837.
Judetul Harghita dispune de un potential turistic deosebit, de localitati turistice si zone de agrement, renumite in tara si peste hotare, dintre care amintim statiunile balneoclimaterice Baile Tusnad, Borsec, Lacu Rosu, Izvorul Muresului sau monumente ale naturii cum sunt Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor si altele.
Pe langa cele trei statiuni balneo-climaterice de interes national mai exista inca 20 de statiuni de interes local. Judetul Harghita se evidentiaza prin mofete renumite, la Harghita Bai si Santimbru Ciuc. De asemenea namolurile si turba terapeutica constituie o bogatie insemnata a judetului cu posibilitati de valorificare in viitor. Alte atractiile turistice sunt: Manastirea Sfantul Ilie din Toplita, Castelul Lazarea, Manastirea franciscana si biserica romano-catolica din Sumuleu reconstruita in anul 1804 in stil baroc, care detine una din cele mai mari instalatii de orga din Ardeal; Biserica din Lemn din Tulghes construita in anul 1813, Forja din Vlahita (1860), Biserica din Sacel pe a carei clopotnita se afla inscriptia -pe aici a trecut luminatul dascal Gheorghe Lazar in 1806, Muzeele din Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc si Gheorgheni in care mai pot fi vazute insemnele existentei umane pe aceste meleaguri inca din cele mai vechi timpuri. Judetul Harghita ofera conditii ideale pentru desfasurarea unei game variate de turism: turism cultural, de odihna si recuperare, turism montan, excursii si drumetii la Izvoarele Oltului si Muresului, Piatra Singuratica, Cheile Bicazului, Pestera Meresti, Pestera Sugau, Pestera de Gheata, Grota Ursilor, Dealul Rotund din Borsec, Dealul Sarat de la Praid si bineinteles in masivele muntoase din zona.

harghita 1

harghita 2

harghita 3

harghita 4