Cazare Romania

Cazare ieftina Romania

 

Google+

Locatii Recomandate de SuperCazare

Cazare Romania Cazare in Judetul Vaslui

Super Cazare in judetul Vaslui

Localitatile judetului Vaslui :

 

Judetul

VASLUI


alba_logo

alba_map

Judetul Vaslui este situat în partea de Est a tarii si se învecineaza la Sud cu judetul Galati, la Vest si Sud-Vest cu judetul Neamt, Bacau si Vrancea, iar la Nord cu judetul lasi. Limita estica este marcata de catre Valea Prutului care este în acelasi timp si granita naturala cu Republica Moldova.
Relieful colinar cu vai serpuitoare si culmi domoale ofera un peisaj placut, bland si reconfortant. Principalele unitati de relief de pe teritoriul judetului sunt Podisul Central Moldovenesc, estul Colinelor Tutovei, dealuri si depresiuni, terase si sesuri.
Clima este continentala, iarna se afla sub efectul maselor de aer rece al anticiclonului siberian si vara al aerului continental si tropical.
Judetul Vaslui este un tinut cu o istorie bogata, cu numeroase dovezi ale existentei multimilenare a poporului roman, ale luptei pentru dreptate sociala, pentru unitate si independent. In ruinele vechii cetati geto-dacice de la Bunesti a fost descoperit un tezaur impresionant, iar la Arsura au fost dezgropate ruinele unei fortarete din secolele IV-II î.H., consolidata cu valuri de pamant si ziduri de piatra. La sud de Vaslui se afla un loc istoric numit Podul Inalt si unde in 1475, Stefan cel Mare a invins armata otomana condusa de Suleiman Pasa.
Desi figureaza printre putinele judete din Romania fara resurse naturale, Vasluiul dispune de alte tipuri de bogatii. Padurile de foioase (în special cele de stejar), în care pot fi organizate partide de vanatoare, iazurile si lacurile bogate în peste, peisajele pot deveni puncte de atractie pentru turistii dornici sa cunoasca locuri autentice, cu iz arhaic.
Valea Similei, între Barlad si manastirea Floresti, cu dealuri împadurite, din ce în ce mai abrupte, creeaza impresia unui peisaj submontan. Valea Racovei, între Vaslui si Malinesti, este una dintre cele mai pitoresti din judet. Aici se gasesc paduri bogate în mistreti, precum si un sit arheologic, unde au fost descoperite urme ale trecerii bastarnilor, prima populatie migratoare germanica pe teritoriul Romaniei de astazi.
În judetul Vaslui se întalnesc si arbori seculari, ocrotiti de lege, dintre care amintim: plopul de la Rafaila, unic în tara prin proportiile sale impozante, avand o circumferinta a trunchiului de 14 metri. Localnicii spun ca plopul ar fi din vremea lui Stefan cel Mare. La Tolontan, în comuna Dimitrie Cantemir, poate fi admirat un stejar impunator, de peste 400 de ani vechime, care are o coroana cu un diametru de peste 35 de metri si o înaltime de 30 de metri. La Bunesti-Valea Chinanului, chiar în jurul cabanei de vanatoare, se afla 173 de stejari brumarii, cu varste cuprinse între 200 si 500 de ani.
Satele vasluiene sunt o lume aparte, o lume desprinsa parca dintr-o alta vreme. Aici poti vedea oameni prasind cu unelte rudimentare întinderi mari de pamant.Vasluienii sunt oameni ospitalieri si darnici, care împart putinul lor cu oricine le trece pragul. Ca si în alte zone ale Romaniei, satenii îsi trateaza oaspetii cu tot ce au mai bun, uluindu-i în special pe straini cu generozitatea lor.
Atmosfera linistita a satelor, apropierea de natura îi deconecteaza si îi reconforteaza pe turisti, adeseori stresati de agitatia si de ritmul alert al vietii la oras. În special strainii par sa aprecieze acest gen de vacanta; pentru multi dintre ei, sosirea într-un sat romanesc este o veritabila calatorie în timp, într-o lume pe care si societatea lor a cunoscut-o candva, dar a pierdut-o definitiv.
Satele vasluiene pot oferi turistilor vacante interesante, de care acestia îsi vor aminti întotdeauna cu placere. Pe langa ospitalitatea traditionala cu care sunt întampinati, musafirii se pot înfrupta cu legume si fructe gustoase, culese proaspat din gradina; ei asista la muncile traditionale si pot chiar sa dea o mana de ajutor la muls, semanat, prasit, cosit, tors, tesut etc, se pot plimba cu caii sau caruta, pot vizita manastirile, conacele boieresti si muzeele satesti. Cei care doresc alt gen de activitati pot organiza partide de vanatoare sau pescuit, precum si drumetii în padurile din zona.
Ca peste tot în Moldova, si în Vaslui exista numeroase lacasuri de cult, de o frumusete deosebita. Unele dintre ele au sute de ani vechime si sunt monumente istorice si arhitectonice. Pe langa cele din orase, mentionate mai sus, merita vizitate manastirile Fastaci, Moreni, Floresti si bisericile de lemn din Parvesti, Lipovat, Giurcani, Ivanesti, Dragomiresti. Manastirea Fastaci, din comuna Delesti, la 20 de kilometri de Vaslui, a fost realizata în stil baroc monumental, în 1721, de domnitorul Constantin Racovita Cehan. Biserica este înconjurata de case ecumenice si de un zid. Manastirea Moreni, la 10 kilometri de Vaslui, adaposteste moastele sfintilor Tarahie, Prov si Andronic, aduse de la Ierusalim în 1996.
Manastirea Floresti este unul dintre cele mai importante asezaminte monahale din judet si are hramul Sf. Ilie.
Printre cele mai impresionante lacasuri de cult figureaza si bisericile de lemn de pe Valea Racovei, între Vaslui si Malinesti. Aici, astfel de biserici au fost înaltate aproape în fiecare localitate. Dintre ele se evidentiaza Biserica Sf. Nicolae – Gologofta, din Ivanesti, care a fost construita din stejar, pe temelie de piatra, avand catapeteasma pictata. Schitul de lemn Sf. Voievozi, din Malinesti-Garceni, are o turla zvelta si eleganta si se afla într-o zona care a cunoscut, dupa 1999, un reviriment al vietii monahale, aici fiind ridicate multe lacasuri noi de cult.
Alte obiective turistice sunt :Monumentul funerar al Elenei Cuza Conacul Rosetti-Solescu, din comuna Solesti – monument de arhitectura din 1827, a fost construit în varianta moldoveneasca a stilului neoclasic.
Casa Emil Racovita se afla în satul care poarta numele savantului de renume mondial Emil Racovita, fondatorul biospeologiei. Urmas al unei familii domnitoare, Racovita a participat ca naturalist la expeditia internationala antarctica "Belgica". Satul este poate singurul din tara de unde provin nu mai putin de trei academicieni de renume: Emil Racovita, Emil Condurachi si Grigore T. Popa.
Multe asezari vasluiene si-au pastrat traditiile si obiceiurile stravechi.Cea mai bogata zona din judet, din punct de vedere folcloric, este Valea Tutovei, între Barlad si Dragomiresti. Aici, muzica si dansul sunt la loc de cinste. Costumul popular, de o frumusete deosebita, este înca purtat în satele Pogonesti si Ivesti, la 10-14 kilometri de Barlad. Aceste doua sate sunt vetre folclorice reprezentative pentru judetul Vaslui. Aici arta populara este larg cultivata, iar în timpul sarbatorilor de iarna satenii interpreteaza colinde de o rara frumusete. Pentru cei interesati de ceramica, la Bradesti (la 20 de kilometri departare de Barlad) se afla un vechi centru de olarit.La Muntenii de Sus, în preajma Anului Nou, vizitatorii pot vedea o suita de dansuri originale, „Randurile“, acompaniate de trisca, un instrument popular traditional.
Judetul Vaslui dispune de un centru balnear la Ghermanesti, situat la aproximativ 25 de kilometri de Husi, care capteaza apa de la izvoarele minerale sulfuroase aflate în apropiere. Apele de la Ghermanesti sunt indicate pentru tratarea diferitelor afectiuni, cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatism degenerativ-artrite, artroze, spondilite), afectiuni ginecologice, gastrointestinale (gastrite, colite cronice, afectiuni biliare), boli de nutritie (diabet simplu).
Situat intr-o zona deluroasa, cu numeroase paduri si rauri, acest judet este bogat in peisaje frumoase, monumente istorice, atractii turistice care sunt adevarate incantari pentru ochiul si mintea vizitatorului, si o calda invitatie de a veni si a le vizita.

vaslui 1

vaslui 2

vaslui 3