Cazare Romania

Cazare ieftina Romania

 

Google+

Locatii Recomandate de SuperCazare

Cazare Romania Cazare in Judetul Bistrita-Nasaud

Super Cazare in judetul Bistrita-Nasaud

Judetul BISTRITA-NASAUD


alba_logo

Situat în nordul Romaniei, în partea de nord-est a Transilvaniei, judetul Bistrita-Nasaud are un spirit ardelenesc de neegalat.Judetul Bistrita-Nasaud este situat în inima Transilvaniei, în partea central-nordica a Romaniei, învecinandu-se cu judetele Maramures la nord, Suceava la est, Mures la sud si Cluj la vest.
Sub aspectul elementelor de cultura materiala si spirituala, judetul Bistrita-Nasaud dispune de o serie de obiective, care prin continutul lor artistic si istoric sporesc valoarea turisitca a acestui teritoriu, permitand o diversificare a paletei turistice.
Frumusetea acestei regiuni este data în primul rand de relieful sau diversificat, predominant deluros si muntos. Acesta este un dar primit de la natura, un dar de care ne bucuram cu totii. Pe întinderea acestui teritoriu putem vedea convietuind într-o armonie perfecta campurile cultivate cu cereale, culturile de legume, florile rare de pe crestele muntilor, narcisele si crinii de padure sau orhideea papucul doamnei - o flora care se arata în toata frumusetea ei în judetul Bistrita-Nasaud.
Potentialul turistic extraordinar al judetului Bistrita-Nasaud se datoreaza evantaiului de comori peisagistice existente în perimetrul sau. Toti cei interesati pot sa parcurga trasee montane de o frumusete inedita sau sa se bucure de privelistea lacurilor. Zona montana este intens vizitata de cei ce iubesc drumetiile, odihna si sporturile. Natura si-a lasat amprenta si asupra lacurilor glaciare Lala Mare si Lala Mica, unele din cele mai frumoase lacuri alpine din Romania.
Zona carstica a Muntilor Rodnei include cateva pesteri de o mare valoare speologica, a caror frumusete este greu de explicat: Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zalion.
Statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa este cautata de persoanele cu diverse afectiuni, care pot dispune în aceasta zona de cure cu ape minerale, ce au veritabile calitati terapeutice. Chiar si localitatile Rodna, Romuli, Parva, Maieru, Anies, Valea Vinului sau Sant sunt binecuvantate cu izvoare minerale, ce au efecte curative miraculoase.
Judetul Bistrita-Nasaud are alte cateva embleme turistice cum ar fi zona Piatra Fantanele, cunoscuta la nivel international prin complexul "Castel Dracula" ce reprezinta o ilustrare a mitului Contelui Dracula, asa cum apare în romanul scriitorului irlandez Bram Stoker, zona Colibita, cu lacul artificial - statiune de interes national, care se bucura de un mare succes în randul turistilor, Valea Vinului sau Parcul Dendrologic Arcalia, ce adaposteste un castel de patrimoniu si un parc cu plante autohtone si exotice. Parcul National Muntii Rodnei este o rezervatie a biosferei, ce se afla în nord-estul judetului Bistrita-Nasaud, în zona înalta a Muntilor Rodnei si reprezinta o parte din natura aflata la doi pasi sub rai.
Diversitatea florei, faunei si reliefului ofera turistilor informatii inedite despre ceea ce înseamna frumos, totul parand a fi cladit anume spre a cuceri ochiul.C
Cei pasionati de sporturile de iarna pot vizita zonele Tihuta, Valea Blaznei, Poiana Zanelor, care ofera conditii optime de desfasurare pentru ski si snowboarding. Diversele trasee montane din judet permit practicarea unor sporturi precum alpinismul, mountain biking-ul sau pentru cei mai experimentati mountain hiking-ul.
Chiar si sarituri cu parapanta se pot realiza în locatii precum Varful Pietrosul sau Varful Cormaia. Sporturile acvatice sunt considerate extrem de interesante, astfel ca pe raurile Rebra, Cormaia sau Aniesul Mic se pot practica windsurfing, kayaking sau rafting.
Herghelia de la Beclean este punctul central al turismului ecvestru din aceasta regiune, turistii avand ocazia de a desfasura drumetii calare pentru a admira frumusetea Poienii Narciselor, Varfurile Ineu, Ineut si Rosu. Putine sunt zonele care ofera o paleta atat de larga de activitati, astfel ca Bistrita-Nasaud dispune de toate elementele pentru garantarea unei vacante de neuitat si a unor experiente unice.
Pe toata întinderea judetului, arhitectura veche se îmbina perfect cu cea noua, monumentele istorice stau la loc de cinste, iar muzeele ne împartasesc o parte din secretul timpului. Valoroase situri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrita, Coldau, Dumitrita, Saratel, iar în localitati precum Ciceu si Rodna pot fi vazute ruine ale cetatilor fortificate de-a lungul istoriei. Un numar de 530 de monumente de patrimoniu cultural sunt raspandite în întreg judetul, dintre acestea atragand atentia bisericile de lemn de o deosebita bogatie ornamentala de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Herina, Dipsa, Teaca si nu numai.
Muzeele sunt o forma de respect si de apreciere pentru ceea ce a apartinut judetului de-a lungul timpului, acordandu-ne posibilitatea de a vedea franturi din mandriile autohtone. Muzeul de Arta Comparata de la Sangeorz-Bai se remarca prin colectiile de etnografie si lucrari de arta plastica apartinand artistilor locali. Muzeele memoriale George Cosbuc si Liviu Rebreanu sunt un omagiu adus acestor doi mari artisti ai literaturii romane, care s-au nascut în localitati din judetul Bistrita-Nasaud. În aceste muzee cu profil memorial si de istorie a literaturii, sunt expuse obiecte apartinand poetului George Cosbuc sau romancierului Liviu Rebreanu, mobiliere din casele parintesti, carti, editii ale operelor sale. Satul Feldru detine o colectie muzeala impresionanta, în cadrul careia sunt expuse obiecte etnografice din zona, costume populare, ce reprezinta valoroase obiecte de arta populara. Complexitatea artei bistritene se remarca prin expozitiile desfasurate în cadrul Muzeului Judetean, si prin obiectele inedite ale culturii sasesti expuse la muzeul “Casa Saseasca” de la Livezile.
Bistrita, oras întemeiat de sasi în urma cu 800 de ani, unul dintre cele mai importante orase medievale din Transilvania, detine si astazi un patrimoniu cultural de valoare exceptionala. Biserica evanghelica - simbolul orasului, Sirul Sugalete, Casa Ion Zidarul, Casa Argintarului, Turnul Dogarilor, Biserica fostei manastiri franciscane, ansamblul urban fortificat, toate sunt revelatoare în acest sens.
Elementele etnografice, manifestarile folclorice locale, foarte raspandite, completeaza valoarea turistica a zonei, acestea putand fi valorificate cu succes prin promovarea lor. Spatiul rural din judetul Bistrita-Nasaud dispune de un potential turistic deosebit. Parfumul vechilor traditii din satele de munte transilvanene confera întregii zone un aer si o poezie aparte. În zone folclorice unice în tara precum Valea Bargaielor, Valea Somesului, Valea Sieului, locuitorii pastreaza si în zilele noastre traditiile si obiceiurile stravechi, ce constituie atractii unice. Bistrita-Bargaului, Ilva Mare, Lesu sau Livezile sunt adevarate centre de tesaturi si cusaturi populare.
Comuna Salva reprezinta un simbol aparte al portului popular, reusind sa pastreze intacta frumusetea folclorului, de la arhitectura populara, prelucrarea artistica a lemnului, pana la obiceiurile populare traditionale. Comuna Sant este un alt loc în care timpul parca sta în loc, si traditia este pusa la loc de cinste. Pot fi vazute si astazi casele cu tinda, încaperile cu interioare traditionale, stergarele cu alesaturi tesute, capataiele de perna înflorate. Pastoritul este una din ocupatiile stravechi romanesti care se practica si astazi în judet, si confera peisajului un specific aparte.
Sarbatorile si datinile specifice acestei zone nu pot fi descrise în cuvinte, ci doar traite, astfel ca în preajma Craciunului sau a Pastelui toate satele îsi pun hainele de sarbatoare respectand cu strictete datinile din timpuri stravechi.
O armonie perfecta între natura si om, frumusetea trecutului adusa în prezent, respectul pentru arta, acestea sunt cateva dintre sintagmele care pot defini judetul Bistrita-Nasaud. Frumusetea naturala a zonei are un efect extraordinar, oferind omului posibilitatea de regasire a simturilor umane. Aici farmecul specific zonei si ospitalitatea gazdelor încanta întotdeauna sufletul calatorului de pretutindeni.

bistrita nasaud 1

bistrita nasaud 2