Cazare Romania

Cazare ieftina Romania

 

Google+

Locatii Recomandate de SuperCazare

Cazare in Valea Buzaului

Berca / Bisoca / Gura Teghii /

Magura de Buzau / Sarata Monteoru / Siriu

Valea Buzaului


Buzaul reprezinta una dintre cele mai interesante vai din tara noastra in ceea ce priveste forma si evolutia. Spre deosebire de fratele de pe versantul sudic al Ciucasului, Teleajenul, care iese la lumina zilei chiar in fata drumetilor, izvoarele Buzaului sunt mai tainice, ascunse de o padure tanara de molid, sub culmea muntelui Tataru, la nord de Pasul Tabla Butii. Manunchiul de ape limpezi si umbroase porneste din acest loc pe o distanta de 3 km , si poarta numele de Paraul Fetii. Apele bogate si navalnice ale paraului Strambu se unesc putin mai jos cu apele Paraului Fetii si formeaza raul Buzau. El urmeaza un curs de 325 km dupa care se varsa in Siret. Natura i-a rezervat acestui rau o soarta potrivnica intrucat dupa ce curge spre nord, in dreptul localitatii Intorsura Buzaului, raul face un cot de aprope 180 de grade indreptandu-se spre sud. Fenomenul de intoarcere este atat de evident incat a dat chiar numele localitatii din aceasta zona, Intorsura Buzaului. Raul Buzau reteaza apoi, printr-o cheie ingusta, masivele cele mai inalte din regiunea Siriu si Podul Calului, pornind spre Campia Romana. Mai departe, face un nou cot puternic la Cislau si Magura, pentru ca, ajuns in campie sa o apuce, nu spre Dunare ci, catre NE, varsandu-se in Siret. Drumul ce leaga Buzaul de Brasov (DN 10) este cunoscut drept Valea Buzaului, care duce spre citeva dintre atractiile turistice ale zonei, unele unicat in Romania. Lasand in urma sate obisnuite de deal ori de campie, si orase rustice precum Nehoiu, inaintand pe Valea Buzaului calatorul este cuprins de o senzatie ciudata, de reintoarcere in timp.Pe tot parcursul Vaii Buzaului, pe ambele maluri ale raului omonim, obiectivele turistice sunt reprezentate de vechi cetati, lacuri, paduri, monumente arhitectonice, culturale sau religioase. Dintre acestea, cele care atrag cel mai mult atentia sunt : Pietrele rotunde din zona Paltanea, Pietriceaua (muntele alb de la intrarea în satul Chiojdu), Valea Choijdului, Gura Teghii, Babele de la Ulmet, Piatra Lerei, cascada Sipot, Lacul Vulturilor, Padurea cu tisa, Casa Codescu, Hanul si Casa Isbasoiu, Cetatea teutona de la Tabla Butii, Vulcanii noroiosi, Manastirea Ciolanu, Muzeul Chihlimbarului, Biserica în piatra Alunis, lacul de acumulare Siriu, cascada Pruncea de pe paraul Casoca, varful Penteleu si statia meteo, Focul viu de la Lopatari, Biserica din piatra de la Colti, tabara de sculptura de la Magura, manastirile Ratesti si Carnu, precum si Schitul Carnu, ctitorie din 1546 a domnitorului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, doamna Chiajna.
La vreo 15 km de Buzau se afla bine cunoscuta rezervatie a Vulcanilor Noroiosi din apropierea localitatii Berca. De fapt, sunt mai multe zone cu asemenea "vulcani" , denumiti "Bolborosi" sau "Fierbatori" , insa cea mai renumita este cea de la Paclele Mici, unde natura a creat un "mini–parc" natural cu aspect deosebit. Intreg perimetrul seamana cu un peisaj selenar, arid, cu dune sau creste pietrificate, creand senzatia unei lumi apocaliptice. In mijlocul acestui tinut lipsit de vegetatie troneaza formele conice ale vulcanilor noroiosi, care "erup si arunca", la intervale regulate, lut si apa. Aceste musuroaie care bolborosesc incontinuu, imprastie la suprafata nimic altceva decit gaze din pamint, malul curgand in toate partile. Asa s–au format vaile adanci si crustele cu aspect de canion pe care se plimba in voie turistii, uluiti de lava miloasa solidificata de–a lungul timpului. Declarat monument al naturii din anul 1955, acest fenomen geologic captivant din zona Subcarpatilor de Curbura a fost studiat de savanti romani si straini. 
Vestita minastire Ciolanu, loc de pelerinaj si de regasire sufleteasca este situata pe ruta ce duce spre statiunea de interes local Sarata Monteoru. Urmand o sosea in serpentine care serpuieste printre paduri de fag, stejar, pin si molid, dupa vreo 7 km,se ajunge la portile sfintului lacas. Minastirea Ciolanu este unul dintre locurile binecuvintate din tinuturile buzoiene, atit prin constructia edificiului in sine (ctitorie din veacul al XVI–lea a boierului Ciolanu, rectitorita in 1786 de duhovnicul Vasile de la Poiana Marului), cit si prin pozitia geografica (inconjurata de dealuri impadurite).  Biserica mare cu turle inalte, avand hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, zidita in secolul al XIX–lea de episcopul Chesarie a fost refacuta ulterior in urma unui incendiu si contine o valoroasa catapeteasma pictata de Gh. Tattarescu. Trebuie spus ca este un spatiu primitor pentru toti cei care vor sa se reculeaga intr–o ambianta pioasa sau sa se relaxeze in tihna unui complex monahal deosebit, cu calugari discreti, putini la numar, care vegheaza la cele sfinte, netulburati de nimeni. Nu intimplator, in vecinatatea acestui edificiu religios, intr–un asemenea cadru plin de inspiratie artistica, a fost inaugurata in anii 70 tabara de sculptura Magura, care a cunoscut vreo 16 editii (pina prin 1986), un veritabil muzeu in aer liber, ridicat in poienile de la marginea padurii, de o parte si de cealalta a soselei. Se pare ca acesta este unicat la noi, prin lucrarile monumentale din piatra de calcar, peste 250 la numar, provenind din cariera de la Ciuta, fiind daltuite de artisti plastici tineri sau virstnici, de renume sau incepatori, care si-au expus creatiile "avangardiste", la vremea aceea, pe mai multe hectare de pajiste.
În patria comerciantilor de chihlimbar de la Colti, aurul nordului cum era denumit în vechime, sta expus în singurului muzeu din tara celebru pentru exponatele rare, care contine singura colectie de romanit din lume.În casa cu etaj ridicata în anii 70 de comunitatea locala, se afla  cel mai vechi chihlimbar ce dateaza de acum 60 de milioane de ani. Exponatele provin din muntii Buzaului, cu precadere din carierele de pe teritoriul asezarii.
Complexul rupestru de la Alunis reprezinta una dintre atractiile enigmatice ale zonei. Situate la 7 km de localitatea Colti, aceste vestigii dateaza din perioade incerte (secolele VI–IV i.H., dar si III–IV d.H.), dupa cum au apreciat specialistii in domeniu. Totul aici este intr–o nemiscare deplina si netulburata, intr–o neclintire stranie. Chiliile impresioneaza prin forma dispunerii lor , acestea fiind  sapate in stincile de la baza dealului, ori inaltate la citiva metri, pentru a–i feri pe oamenii care au locuit in ele de intemperii si de animalele salbatice. Unele sunt simple incaperi; altele, o insiruire de spatii intunecoase, prin ferestruicile carora de–abia patrunde lumina, creand efecte surprinzatoare. Cercetatorii care au investigat acest lacas, dar si pe celelalte de pe culmile Crucea Spatarului si Martirei – Dionisie Torcatorul, Biserica lui Iosif, Ghereta, Casa Hotilor, Fundatura, Fundul Pesterii, Gaura Tatarilor –, au concluzionat ca ar fi vorba de locuintele monahale ale calugarilor precrestini, care ar fi trait aici in vechime, dar si de altare dacice sau temple pagine. Intreaga zona a muntilor Buzaului, o regiune frapanta prin peisajele salbatice si stancoase, cu grote si vagauni, deopotriva pitoresti si inspaimantatoare prin ariditatea lor, este misterioasa in sine, facindu–te sa percepi ambianta doar cu al saselea simt.
Barajul de pe lacul Siriu este impresionant ca dimensiuni, iar viaductele ce fac trecerea inspre tinuturile covasnene si brasovene (Stinca Teherau, Giurca, Gramatic) sunt de–a dreptul spectaculoase, adevarate minuni tehnice.
Pe langa toate monumentele si atractiile turistice naturale ale acestei zone, cei care isi petrec concediu pe Valea Buzaului au ocazia sa guste din vinurile de renume produse în pogdoria Dealu Mare din localitatea Pietroasele, dar si din celebrii carnati de Plescoi.
Valea Buzaului favorizeaza turismul pentru odihna si cunoastere, dar si cel pentru vanatoare, pescuit, drumetii sau alpinism. Turistii au posibilitatea de a alege din numeroasele spatii de cazare, cu diferite grade de confort, oferite de hotelurile, pensiunile si vilele din aceasta zona, proprietarii afisand preturi adaptate tuturor posibilitatilor financiare.
Valea Buzaului este un tinut care incanta prin traditia milenara , prin multimea legendelor, si surprinde prin ciudateniile naturii care se intalnesc la tot pasul.

buzau 1buzau 2

buzau 3